На основі наявних доказів та інформації ВООЗ розробила перелік рекомендацій для населення
щодо профілактики зараження.
У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:
– уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
– мийте руки з милом після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження; – уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що можливо проживають на території зооринку;
– не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;
– уникайте контакту з потенційно зараженими тваринами, залишками або рідинами на грунті або частинами предметів магазину чи зооринку;
– уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м”ясо, м”ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів. Рекомендації для груп ризику. Група професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи,що займаються поводженням з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження) повинні дотримуватися таких правил:
– дотримуйтеся особистої гігієни;
– використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;
– уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте засоби індивідуального захисту;
– мийте та дезінфікуйте засоби індивідуального захисту щоденно або використовуйте одноразові;
– мийте та дезінфікуйте спорядження щоденно;
– зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки на роботі у спеціально відведеному місці для попередження можливого інфікування через них інших осіб;
– дотримуйтеся правил безпечного поховання або знищення мертвих тварин;
– інформуйте у відповідні інстанції про будь–які нетипові захворювання у тварин;
Збудник нового корона вірусу та механізм передачі недостатньо вивчені, тому доцільно нагадати про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ: уникати тісного контакту з людьми , що страждають на гості респіраторні інфекції; часто мийте руки, особливо після прямого контакту з хворими тваринами на фермах або у дикій природі; люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми). У разі появи симптомів , які свідчать про респіраторні захворювання, рекомендовано звернутися до лікаря .
щодо профілактики зараження.
У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:
– уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
– мийте руки з милом після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження; – уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що можливо проживають на території зооринку;
– не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;
– уникайте контакту з потенційно зараженими тваринами, залишками або рідинами на грунті або частинами предметів магазину чи зооринку;
– уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м”ясо, м”ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів. Рекомендації для груп ризику. Група професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи,що займаються поводженням з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження) повинні дотримуватися таких правил:
– дотримуйтеся особистої гігієни;
– використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;
– уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте засоби індивідуального захисту;
– мийте та дезінфікуйте засоби індивідуального захисту щоденно або використовуйте одноразові;
– мийте та дезінфікуйте спорядження щоденно;
– зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки на роботі у спеціально відведеному місці для попередження можливого інфікування через них інших осіб;
– дотримуйтеся правил безпечного поховання або знищення мертвих тварин;
– інформуйте у відповідні інстанції про будь–які нетипові захворювання у тварин;
Збудник нового корона вірусу та механізм передачі недостатньо вивчені, тому доцільно нагадати про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ: уникати тісного контакту з людьми , що страждають на гості респіраторні інфекції; часто мийте руки, особливо після прямого контакту з хворими тваринами на фермах або у дикій природі; люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми). У разі появи симптомів , які свідчать про респіраторні захворювання, рекомендовано звернутися до лікаря .
Пам'ятка |
Пам'ятка |